Ethergids - Ether kopenHet kopen van Ether is een proces dat uit drie stappen bestaat. In dit artikel loodsen wij je stap per stap doorheen het aankoopproces.

Het aankopen van Ether staat gelijk aan investeren in het Ethereum netwerk. Zoals vermeld in de artikelen “Wat is Ethereum?” en “Waarom beleggen in Ethereum?” is Ether de brandstof van het Ethereum netwerk. Bijgevolg weerspiegelt Ether als het ware de onderliggende waarde van dit netwerk.

Om Ether aan te kopen dien je eerst een wallet of portefeuille aan te maken waarin je jouw Ether veilig kunt bewaren. Dit is stap 1 van het aankoopproces. Een Ether wallet aanmaken kun je het best vergeljken met het openen van een bankrekening, en laat je toe om jouw Ether te beheren. Merk op dat het aanmaken van een dergelijke wallet volledig kosteloos is.

De volgende stap is om een exchange of handelskantoor te kiezen om Ether te gaan kopen met Euro. Afhankelijk van je betaalwijze zijn er in België en Nederland verschillende opties. Wij geven meteen ook een kostenanalyse van de verschillende kantoren mee.

De laatste stap heeft betrekking tot het overschrijven van je aangekochte Ether van de ingebouwde wallet van het handelskantoor naar jouw eigen wallet aangemaakt in stap 1. Deze stap geldt enkel voor mensen die aangekocht hebben bij een handelskantoor zoals bijvoorbeeld Coinbase waar er een eigen wallet aangeboden wordt. Als je bijvoorbeeld bij BTCDirect koopt ben je sowieso verplicht een eigen wallet aan te maken, en is deze stap dus overbodig.

De reden dat we je aanraden om je Ether over te schrijven naar jouw private wallet zit hem in het feit dat bij een private wallet enkel jijzelf over je Private Key beschikt. Een Private Key is een unieke sleutel die je toelaat om je portefeuille te beheren. Indien je je Ether op een wallet aangeboden door een handelskantoor laat staan beschikken zij ook over de Private Key van je wallet. Dit brengt significante risico’s met zich mee mocht het handelskantoor bijvoorbeeld gehackt worden. Meer over het veilig bewaren van je Ether kun je vinden in het artikel “Ether veilig bewaren”.

Hieronder vind je de verschillende stappen van het aankoopproces.

Een Ether wallet is een portefeuille die je toelaat om jouw Ether te beheren. Je kan het vergelijken met een bankrekening die je online beheert. Er bestaan verschillende manieren om een Ether wallet aan te maken. De meest eenvoudige manier is om gebruik te maken van MyEtherWallet. Deze gratis dienst laat u toe een wallet aan te maken waarbij u de Private Key zowel op uw pc of offline kunt opslaan. Een Private Key is een hexadecimale string van 64 karakters die dient als “sleutel” tot uw portefeuille.

Indien je Ether wil opslaan op je smartphone of tablet kun je gebruik maken van de wallet service Jaxx.
De onderstaande tutorial behandelt echter enkel het aanmaakproces bij MyEtherWallet.

Ether wallet aanmaken via MyEtherWallet

 1. Surf naar MyEtherWallet.com

 2. Je krijgt nu een scherm te zien zoals in de onderstaande figuur. Je dient een sterk wachtwoord te kiezen van minimum 9 karakters. Het is aangeraden om ook cijfers en speciale karakters te gebruiken.

 3. Klik nu op Create New Wallet. Er wordt nu een Keystore File gegenereerd. Deze file bevat je geëncrypteerde Private Key die toegang verleent tot je wallet. Deze wordt uit veiligheidsredenen geëncrypteerd en aldus “verpakt” in de Keystore File. Om deze file dus te deëncrypteren heb je het wachtwoord uit stap 2 nodig dus vergeet dit wachtwoord zeker niet!

 4. Download je Keystore File en sla deze ergens veilig op op je computer.

 5. MEW geeft je nu je Private Key te zien. Zoals eerder vermeld zit deze eigenlijk al versleuteld in de Keystore File. Best practise is om de Keystore File gewoon op je computer te laten staan en de Private Key ergens offline neer te schrijven (of te printen via Print Paper Wallet). Zo heb je enerzijds een back-up moest je computer crashen en je dus je Keystore File zou verliezen en anderzijds zorgt dit ervoor dat hackers je ongeëncrypteerde key niet zomaar kunnen stelen. Om deze offline op te slaan kun je echter ook gewoon klikken op Print Paper Wallet zodat je Private Key gewoon afgedrukt wordt.

 6. Succes! Je hebt nu een persoonlijke Ether wallet aangemaakt.

MyEtherWallet - Wallet aanmaken

Toegang verkrijgen tot jouw Ether wallet

 1. Surf naar MyEtherWallet.com en klik op View Wallet Info

 2. Je krijgt nu een scherm te zien zoals in de onderstaande figuur. Je krijgt nu de optie om de manier te selecteren waarop je toegang wil krijgen tot je wallet. Met een gewone MEW wallet kun je dit doen door middel van het uploaden van de Keystore File en daarna het wachtwoord in te geven. Je echter ook kiezen om meteen je Private Key in te geven. Aangezien het afgeraden werd om de Private Key op een computer te bewaren en je deze anders dient over te typen is het aangeraden om gebruik te maken van de Keystore File die de geëncrypteerde key bevat.  

 3. Indien je gebruik maakt van de Keystore File dien je deze optie te selecteren door te klikken op Select Wallet File en daarna je wachtwoord in te geven.

MyEtherWallet - Toegang krijgen tot je wallet

Ether wallet beheren

Als je succesvol ingelogd bent krijgt je nu een scherm te zien als in de onderstaande figuur. Hier kunt u ook je Address zien. Je kan dit adres vergelijken met een bankrekeningnummer. Als je bijvoorbeeld Ether wilt ontvangen van een andere persoon moet je dit adres doorgeven zodat hij of zij Ether kan overschrijven naar u. Verder zie je ook weer je Private Key (geef deze nooit door!) en ook je Account Balance. Deze laatste geeft uiteraard weer hoeveel Ether je bezit.

Je kunt je Account Balance en je transactiehistorie ook altijd nagaan op de Blockchain Explorer, Etherscan. Om dit te doen hoef je simpelweg je Address rechtsboven op die site in te vullen. Daar zie je meteen ook alle inkomende en uitgaande transacties vanaf je portefeuille. Dit kan nuttig zijn omdat exchanges zoals Poloniex bijvoorbeeld een minimumaantal Block Confirmations opgelegd hebben voordat je Ether in je Poloniex account verschijnt. Via Etherscan kun je dus meteen nagaan hoeveel confirmations er al plaatsgevonden hebben (en hoelang het nog zal duren vooraleer ze verschijnen).

Verder zie je ook een sectie genaamd Token Balances. Het betreft hier ERC20 tokens, dit zijn tokens (tevens ook cryptogoederen) uitgegeven door dApps (Decentralized Applications) die gebruik maken van de Ethereum Blockchain. Het voordeel is dat deze dApps dan zelf hun eigen blockchain niet te hoeven ontwikkelen maar gewoon de infrastructuur van het Ethereum netwerk kunnen gebruiken.

Deze ERC20 tokens kun je eveneens aankopen (vaak enkel met Ether of Bitcoin en niet direct via euro) en kun je eveneens op je Ethereum wallet bewaren. Voorbeelden zijn Status (Ethereum OS), Gnosis (prediction markets) en Aragon (de “WordPress” van Ethereum).

Je hebt nu succesvol een Ether wallet of portefeuille aangemaakt. Je kunt nu overgaan tot stap 2 van het aankoopproces waar het kiezen van een exchange besproken wordt.

MyEtherWallet - Wallet informatie

Er zijn grofweg drie betaalwijzes mogelijk om Ether aan te kopen in België en Nederland:

 1. Overschrijving – goedkoopste en meest eenvoudige manier, hoge limieten

 2. Bancontact of iDEAL – significant duurder maar wel quasi onmiddellijke ontvangst van Ether, hoge limieten

 3. Kredietkaart – veel duurder, quasi onmiddellijke ontvangst van Ether, lage limieten

Afhankelijk van je behoeftes kun je kiezen voor één van deze drie opties. Als beginner gebruik je best Coinbase waarbij je Ether koopt via overschrijving. Dit omwille van hun lage fees, automatische verificatie en hun Nederlandstalige, gebruiksvriendelijke interface. 

Als je snel op de markt wil inspelen kun je eventueel opteren om BTCDirect te gebruiken. Deze in Nederland gevestigde broker laat je toe quasi onmiddellijk Ether aan te kopen via Bancontact (België) of iDEAL (Nederland). Deze exchange hanteert echter wel aanzienlijke hogere aankoopfees (3%) en daarenboven komen er in het geval van Bancontact nog eens 1.9% transactiekosten bovenop. Daartegenover staat dat na het doorlopen van het handmatige verificatieproces je ten alle tijde wel Ether kunt kopen en dit binnen de 5 minuten in je persoonlijke wallet ziet verschijnen.

Indien je Belg bent en geen gebruik kunt maken van iDEAL én je van plan bent om voor minder dan 325 euro per week aan Ether te kopen kun je ook overwegen om bij Coinbase met een kredietkaart te betalen. Wij hebben uitgerekend dat ondanks de hogere trading fees het nog altijd goedkoper is om met een kredietkaart bij Coinbase te kopen dan met Bancontact/kredietkaart bij BTCDirect.

Beginners kopen best Ether via Coinbase door middel van overschrijving omwille van de lage kosten, automatische verificatie en gebruiksvriendelijke interface. Je krijgt eveneens ook extra Ether ter waarde van 8 euro als je door iemand uitgenodigd wordt.

Een uitgebreide kostenvergelijking (aankoop 3 ETH) tussen Coinbase en BTCDirect vind je in de onderstaande tabel.

 CoinbaseBTCDirectVerschil
Basisprijs (BTCDirect koopt zijn Ether aan via Kraken.com)532.95 (3*177.65)535.26 (3*178.42)2.31 (Kraken vs Coinbase)
Trading fees (Coinbase = 1.49%; BTCDirect = 3%)540.89551.3210.13
Transactiekosten (Coinbase = 0%; BTCDirect, Bancontact = 1.9%)010.4810.48
Totaal540.89561.820.19
Je ziet meteen dat BTCDirect toch duurder is dan Coinbase. Er wordt dus een premium aangerekend voor het onmiddellijk verkrijgen van Ether. Er zijn nog een aantal andere handelskantoren beschikbaar in België en Nederland voor het aankopen van Ether via Euro:

 • Kraken – Ondersteunt momenteel enkel aankoop via overschrijving. Transactiekosten bij Kraken zijn lager dan bij Coinbase (0.16% versus 1.49%). Daartegenover staat dat bij Coinbase Euro storten gratis is, terwijl bij Kraken € 5 afgehouden wordt. Eveneens is de website van Coinbase veel gebruiksvriendelijker en betrouwbaarder. Kraken is vooral interessant om Ether te gaan verkopen.

 • CEX – Dit handelskantoor raden wij af door de hoge (verborgen) transactiekosten (7%).

 • LiteBit – Veel duurder dan BTCDirect (3% transactiekosten voor Bancontact!) en heeft een schimmige reputatie.

In de rest van deze tutorial verduidelijken we nu hoe je Ether kunt kopen bij deze twee handelskantoren.

1. Overschrijving via Coinbase

Account aanmaken
 1. Klik hier om naar Coinbase te gaan. Tip: gebruik deze link om 8 euro extra Ether te krijgen!

 2. Je ziet nu een scherm zoals in de onderstaande figuur links. Geef jouw e-mailadres in en klik op Aan de slag

 3. Verifieer je e-mail.

 4. Je ziet nu een scherm zoals op de onderstaande figuur rechts. Je dient nu eigenlijk gewoon de eerste 3 stappen te doorlopen. Een ID uploaden is bij quasi alle exchanges vereist. De reden hiervoor is dat cryptocurrencies vanwege hun anonimiteit soms gebruikt worden voor niet-koosjere doeleinden. Zorg ervoor dat je webcamcamera jouw ID goed in beeld brengt. Tip: als je webcam van slechte kwaliteit is kun je ook gewoon jouw ID verifiëren via de camera van uw smartphone door de Coinbase app te installeren.

 5. Na het verifiëren van jouw ID kies je op overslaan. Je komt nu op het Dashboard terecht. Je bent nu klaar om geld te storten.

Coinbase - Ether kopen
Coinbase - Account aanmaken
Geld storten
 1. Als alles goed verlopen is, zie je normaal een scherm zoals in de onderstaande figuur links. Je bevindt zich nu in het Dashboard. Hier krijgt je een kort overzicht van de huidige koers, jouw wallet en jouw transactiehistorie.

 2. Je dient nu geld te storten op Coinbase om Ether te kunnen aankopen. Om dit te doen klik je op het tabblad Accounts.

 3. Je krijgt nu een scherm te zien zoals in de onderstaande figuur rechts. Hier ziet u al je rekeningen. Merk op dat zoals eerder vermeld Coinbase een exchange is met een eigen wallet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld BTCDirect. Je kunt er dus voor kiezen je Ether hier gewoon te laten staan. Wij raden dit echter af! Best is om je Ether over te schrijven naar je eigen wallet, die je aangemaakt hebt in stap 1.

 4. Om Ether aan te kopen dien je eerst Euro te storten in je Euro portefeuille. Klik op deze portefeuille en klik dan rechtsboven op Storting.

 5. Je krijgt nu een scherm te zien met de overschrijvingsdetails van Coinbase. Hiernaar dien je via jouw bank het gewenste bedrag over te schrijven. Je geld komt normaal binnen 1 à 2 werkdagen na overschrijving tevoorschijn op Coinbase. Wanneer het verschijnt ben je klaar om je eerste Ether aan te kopen.

Coinbase - Dashboard
Coinbase - Account overzicht
Ethereum kopen
 1. Om over te gaat tot het aankopen van Ether dien je nu te klikken op Buy/Sell in het hoofdmenu. Je krijgt nu een scherm te zien zoals in de onderstaande figuur.

 2. Intuïtief is het meteen duidelijk wat er nu moet gebeuren: je kiest de munt die je wil aankopen, in dit geval Ether (vaak benoemd als Ethereum, maar dit is eigenlijk de naam van het netwerk), je selecteert jouw EUR Wallet als betaalmiddel en u kiest het bedrag waarvoor je Ether wilt aankopen (je kunt ook een vast Ether bedrag ingeven).

 3. Rechts worden de totale kosten berekend. Je kunt nu overgaan tot aankoop door te klikken op Ethereum direct kopen.

 4. Succes, je hebt nu Ether aangekocht. Zoals eerder vermeld is het nu sterk aangeraden om deze van de exchange te halen en over te schrijven naar jouw persoonlijke Ether wallet. Dit is stap 3 van het aankoopproces.

Coinbase - Ether kopen

2. Bancontact/iDEAL via BTCDirect

Merk op dat je bij BTCDirect een eigen, persoonlijke wallet dient aan te maken vooraleer je overgaat tot het aankopen van Ether. De reden hiervoor is dat BTCDirect geen eigen wallets aanbiedt. Je bent dus verplicht je eigen Ether wallet aan te maken. Indien u dit nog niet gedaan hebt kunt je hier een uitgebreide tutorial vinden.

Account aanmaken
 1. Klik hier om naar BTCDirect te gaan.

 2. Rechtsboven klik je op Registreren om een account aan te maken. Je ziet nu een scherm zoals in de onderstaande figuur.

 3. Vul je gegevens in en klik op Account Aanmaken. Je dient hierna uw e-mail te verifiëren en een telefoonnummer op te geven. Je bent nu klaar om Ether te kopen.

BTCDirect - Registreren
Ethereum kopen
 1. Na het verifiëren van je e-mail en telefoonnummer (en indien nodig herinloggen) zie je een scherm zoals in de onderstaande figuur links. Dit is jouw accountoverzicht. Om Ether aan te kopen dien je eerst opnieuw je identiteit te verifiëren door middel van het doorsturen van jouw identiteitskaart. Je kunt dit doen door te klikken op Klik hier voor meer informatie en de instructies te volgen. Merk op dat het verificatieproces niet geautomatiseerd is. Bijgevolg zul je moeten wachten tot de kantooruren vooraleer je geverifieerd kunt worden.

 2. Nadat je geverifieerd bent kun je overgaan tot het aankopen van Ether. In het hoofdmenu (zoals te zien in onderstaande figuur links) kun je rechtsboven jouw gewenste waarde ingeven (in Ether of Euro). Klik daarna op kopen.

 3. Je krijgt nu een scherm te zien zoals in de onderstaande figuur rechts. Je dient nu Etheradres in te vullen van je persoonlijke portefeuille. Bij MyEtherWallet is dat Your Address. Het gaat om een hexadecimale string van 42 karakters. Dit adres kun je vergelijken met een bankrekeningnummer. Hierop wil je je Ether laten storten. Verder kies je je betaalwijze en dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Nadat je op Afrekenen hebt geklikt word je doorverwezen naar de betaalpagina.

 4. Na het betalen word je gevraagd de transactie te bevestigen. Zoals vermeld zijn alle transacties op de Ethereum Blockchain onomkeerbaar. Je dient dus goed na te gaan of er geen fouten gemaakt zijn bij het ingeven van je persoonlijk adres. Je kunt de inkomende transactie altijd volgen op de Block Explorer, Etherscan.

BTCDirect - Account overzicht
BTCDirect - Ethereum kopen

In de laatste stap van deze tutorial wordt getoond hoe je je aangekochte Ether kunt overschrijven naar je persoonlijke wallet aangemaakt in stap 1 van het aankoopproces.

 1. Log in op je Coinbase account en klik op Verzenden/Aanvragen. Je ziet nu een scherm zoals in de onderstaande figuur links.

 2. Vul het adres in van je Ether wallet. Voor MyEtherWallet correspondeert dit met de hexadecimale string van 42 karakters die te zien is onder Your Address.

 3. Selecteer je ETH Wallet en vul het bedrag in dat je wenst over te schrijven naar je persoonlijke portefeuille. Klik dan op Middelen Verzenden. Merk op dat minimale netwerkkosten in rekening worden gebracht, deze corresponderen met de totale gaskost, met gas zijnde een intern prijssysteem om transacties uit te voeren op het Ethereum netwerk.

 4. Succes! U hebt nu succesvol Ether aangekocht en veilig opgeslagen. Indien u wenst kunt u nog de tutorial lezen met betrekking tot het verzenden en ontvangen van Ether via MyEtherWallet. Additioneel kun je overwegen om – wanneer je al een serieuze spaarpot hebt opgebouwd – te investeren in een hardware wallet. De wallet is op zo een manier ontwikkeld dat de Private Key nooit in contact komt met je computer of het internet. In de onderstaande figuur rechts zie je een foto van een dergelijke wallet. U vindt er hier meer informatie over.

Coinbase - Ether overschrijven van exchange naar wallet
Hardware wallet - Ledger Nano S