Ether veilig bewaren
Het veilig opslaan van Ether is materie waar niet licht over gegaan mag worden. De reden hiervoor ligt hem in het feit dat je Ether eigenlijk nooit echt in je bezit hebt. Ether bestaat dan ook niet in de fysieke wereld; maar wordt bewaard op de blockchain.

Het enige wat u dus bezit is uw Private Key die u toegang geeft om uw balans (die zich bevindt op de blockchain) te beheren. Deze Private Key is niet persoonsgebonden, wat impliceert dat ieder die deze in zijn bezit heeft de volledige controle verwerft over jouw Ether. Voeg daaraan toe dat gevalideerde transacties op een blockchain altijd onomkeerbaar zijn en je begrijpt meteen waarom het goed bewaren van deze Private Key niet onbelangrijk is!

Er zijn verschillende manieren om Ether op te slaan, waarvan sommige manieren duidelijk veiliger zijn dan andere. Hieronder volgt een beschrijving van de meest courante opslagmethodes, gerangschikt van de minst veilige tot de meest veilige manier.

1. Ether bewaren op een exchange

De minst veilige manier – maar tevens ook de eenvoudigste – is om je Ether gewoon op de exchange te laten staan waar je deze aangekocht hebt, mits de exchange dit ondersteunt (bv. bij Coinbase). In het artikel waar het aankoopproces van Ether beschreven wordt, hebben we reeds aangeraden om je eigen persoonlijke Ether wallet aan te maken omdat je zo zelf de Private Key beheert. Bij een wallet op een exchange beheert de exchange de Private Key waardoor je afhankelijk bent van hun beveiliging. Mocht deze beveiliging gekraakt worden, kunnen aanvallers gemakkelijk de controle verwerven over jouw Ether. Dat dit mogelijk is, is omdat het al eerder gebeurd is! Zo werd Bitfinex recentelijk nog slachtoffer van een hack. Gedurende deze hack, die plaatsvond op 6 augustus 2016, werd er voor maar liefst 72 miljoen dollar aan cryptocurrencies gestolen.

Ether op exchanges laten staan is risicovol omdat u zichzelf afhankelijk maakt van de beveiliging van deze exchanges. Gebruik daarom altijd een persoonlijke portefeuille!

Verder is ook Poloniex, de grootste crypto-naar-crypto exchange reeds het slachtoffer geworden van hackers. In maart 2014 werd daar ongeveer 12.3% van de totale voorraad gestolen, waardoor alle wallets tijdelijk met 12.3% verminderd werden. Dit alles in acht genomen raden wij je dus nogmaals aan om je Ether over te schrijven naar een persoonlijke wallet. Volgende tutorial verduidelijkt dit proces. Indien je toch jouw Ether op een exchange wenst te bewaren raden wij aan dat je dan zeker de Two-Factor Authentication optie activeert mocht deze aanwezig zijn.


2. Ether bewaren in een persoonlijke wallet

MyEtherWallet - Ether veilig bewaren

Een persoonlijke Ether wallet is een portefeuille waar alleen jij de bijhorende Private Key bezit. Jij bent dus de enige gemachtigd om uw wallet te beheren, mits je je Private Key natuurlijk veilig bewaart. Er bestaan een aantal gratis diensten die je toelaten een dergelijke wallet aan te maken, zoals bijvoorbeeld MyEtherWallet of Jaxx. Hier vind je alvast een tutorial om dit te doen. Daar wordt reeds aangegeven dat je best gebruik maakt van de Keystore File om toegang te krijgen tot je portefeuille zodat je je Private Key niet onversleuteld op je computer hoeft te bewaren. Deze laatste bewaar je dus best ergens offline, zodat deze als back-up kan dien mocht je computer bijvoorbeeld crashen. Je kan natuurlijk ook altijd opteren om bijvoorbeeld enkel je Private Key af te drukken en deze dan telkens manueel in te geven indien je toegang wil verkrijgen tot je wallet. Hoewel deze methode ervoor zorgt dat er niets van gevoelige bestanden zich op je computer bevinden, houdt dit bijvoorbeeld nog altijd geen keyloggers (registreren uw toetsaanslagen) tegen.

3. Hardware Wallets

De beste manier is daarom om je Ether te bewaren in een zogenaamde hardware wallet. Deze wallets, die iets weghebben van een USB-stick, genereren zelf een wallet waarbij de bijhorende Private Key aan niemand gecommuniceerd wordt en zelfs nooit het toestel verlaat. De bekendste en goedkoopste hardware wallet is de Ledger Nano S:

Hardware wallet - Ledger Nano S

Deze hardware wallet is uitgerust met een scherm en 2 fysieke knoppen waarmee je transacties dient te autoriseren. Op die manier ben je bestand tegen hackers, malware, keyloggers en computer crashes. Daarenboven wordt er bij initiatie meteen een back-up van je Private Key gemaakt door middel van 24 woorden die je moet neerschrijven. Met deze 24 woorden kun je ten allen tijde jouw hardware wallet recoveren moest deze verloren of vernietigd worden. Het toestel zelf wordt beveiligd door middel van een PIN-code van minimum 4 cijfers. Zo kunt u er zeker van zijn dat indien je hardware wallet zou worden gestolen dat je Ether nog steeds veilig is.

Andere fabrikanten van hardware wallets zijn TREZOR en Keepkey. Deze zijn aanzienlijk duurder, maar komen ook met meer features. Hier (TREZOR vs. Ledger) en hier (TREZOR vs. KeepKey) kun je gedetailleerde vergelijkingen vinden.